URA na PJACI
 
  Na glavnom gradskom trgu u Splitu, PJACI, ugrađen je u 16.st. prvi mehanički sat u gradu. Ugrađen je na zapadnu stranu stare romaničke kule iz 13.stoljeća, koja se nalazi sa sjeverne strane Željeznih vrata Dioklecijanove palače.
Imao je numeraciju I-XXIV uklesanu u kružni kameni vijenac. Oznaka za podne bila mu je na vrhu, a oznaka za ponoć na dnu brojčanika. Imao je samo kazaljku za sate. Brigu o funkcioniranju vodili su gradski urari.
U razdoblju do sredine 19.st. u nekoliko navrata je rekonstruiran, bilo zbog trošnosti ili ugradnje savršenijih mehanizama. Međutim, početkom pedesetih godina 19.st., općina je dala ukloniti renesansni sat, njegove ostatke prežbukati i zamijeniti novim satom s providnom pločom i brojčanikom numeracije I-XII. Godine 1958. na žbuci oko sata pojavile su se pukotine i prijetila je opasnost od urušavanja. Pri skidanju oštećene žbuke otkriveni su ostaci renesansnog sata. Radi toga gradske vlasti osnivaju stručno tijelo, koje daje prijedlog za rekonstrukciju renesansnog sata. Odjel za povijest graditeljstva pod rukovodstvom arh. Jerka Marasovića izradio je projekt rekonstrukcije zapadnog pročelja, a time i rekonstrukcije sata, u kojem je dodana i kazaljka za minute. U noći između 27. i 28. veljače 1959.g. oglasilo se zvono obnovljene URE.

 

            

     ..... i evo, već više od 60 godina da obnovljena renesansna URA funkcionira,  kao vremenska orijentacija građanima i turistička atrakcija "najlipjega grada na Svitu". Ali vrijeme radi svoje, te su česte intervencije na održavanju. Zato sam, a da bi pomogao gradskim vlastima, izradio ovu :
   VIRTUALNU REKONSTRUKCIJU
     ( virtualnu, jer je “vrime od korone” )
prednosti ovakove rekonstrukcije su velika točnost i mogućnost korištenja bilo gdje u svijetu, a ne samo u Splitu..
 
upute za korištenje:
sati su označeni brojevima I - XXIV
podne je na vrhu, a ponoć na dnu brojčanika
pola sata označeno je trokutićem (▲)
mala” kazaljka pokazuje sate 1krug=1dan
velika ” kazaljka pokazuje minute 1krug=1sat
URA ima zvono, s više udara otkucava sate
s jednim udarom zvona označava se pola sata
zvono se aktivira jednim “klikom” na URU
      
- za sve one kojima ove upute ne pomažu, možda pomogne informacija, u Splitu je sada:

 

  izradio: mr.sc.Branko Tudor

Copyright © 2021 Branko Tudor